Viden om varmepumper


Ved valg af varmepumpe bør man vælge et af de etablerede mærker såsom, Panasonic, Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu. Disse fabrikanter af varmepumper, har været i markedet gennem flere år og har en viden omkring varmepumper, samt  tilpasning til de forskellige geografiske områder, (Norden) hvor kuldefaktor/fugtighed spiller en væsentlig rolle for varmepumpens drift.

Sådan regner du ud hvilken varmepumpe som passer bedst til dit behov:

Køl: Generelt regner man med 100 W/m2 til at takle kølebehovet i et rum med en loftshøjde på 2,70 m. Man skal tænke på,  ved ekstra varmetilførsel, øger man behovet for at køle, kraftig sol indfald igennem vinduer og mange personer på et lille område, er eksempel på faktorer, som øger varmen i et rum. Da kræves en større effekt en 100 W.

Varme: For at opvarme det samme rum som ovenfor, kræves oftest mindre effekt, ca. 40 W/m2 (gælder ved +7 °C udetemperatur).

Her er uddrag af korrespondance vedr. varmepumpekøb:

Inverter kontra On/Off

Du bør købe en Inverter type. Denne slukker for varmedelen, når den indstillede temperatur er opnået, On/off pumper stopper helt med slitage af yderdel kompressor til følge. En Inverter bruger ikke så meget strøm ved driften, normalt ca 850 watt. mod On/off der bruger omkring 13-1400 watt. i timen.
De "billige kinesere" kører ikke så godt ved minus grader og fryser oftest til ved 0 grader!

Støj

Indedelen blæsermotor. Den bør ikke overstige 30 db. Når du skal "leve" med en varmepumpe, må "larmen" fra inderdelen og yderdelen ikke være generende. Du bør placere inderdelen væk fra, hvor du normalt sidder i opholdsrummet. Det er ikke gunstigt at sidde i enten en kold eller varm luftstrøm. God placering vil være i det største opholdsrum, på ydervæg så du får mindst mulig rørføring, så udseende ikke skæmmer og monteringen bliver billigst, samt du ikke får for meget effekttab ved for lang rørføring.

Luftrensning:

Kig på typer med filtre der tager microorganismer med til under 0,1 micron. Det er at foretrække at inderdelen har aktivt kulfilter(dette fjerner lugtgener af røg, mennesker, husdyr). Inderdelen bør også kunne ionisere, eller friske luften på anden vis (Odeur Wash) som findes på Panasonic ME7 og NE9MKE inderdelen.

COP faktor

Du skal også være opmærksom på hvad COP.værdien (varmeeffektværdien) er. Hvis du tager en Panasonic E9DKE så har du en COP værdi på 4,22. Det vil sige når du tilfører 1 kilowatt får du 4,22 kilowatt varmeeffekt ud af inderdelen. COP værdien falder sammen med ude temperaturen. Det betyder at varmepumpen ved 0 grader har en COP på 3,6 som er lig med en varmeeffekt på 4265 watt og ikke 5000 watt som maskinen yder ved +7 grader. Derfor bør du købe en varmepumpe med en overkapacitet.
Du kan regne dit behov ud ved at bruge 40 watt pr. m2, så har du taget konsekvensen af for lidt isolering af enten vægge eller loftet, samt større flader med vinduespartier.

Hvis du har yderligere spørgsmål vedr. valgaf varmepumpe,  er du velkommen til at kontakte os.

Hilsen
KlimaC